3 διατροφικές συμβουλές για τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας

Γράφει ο Στέφανος Παπαναστασίου, διαιτολόγος - διατροφολόγος.

1) Να επιλέγεις τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη για να χορταίνεις

Δώσε έμφαση στα ψητά θαλασσινά (καλαμάρια, χταπόδι, σουπιές, μύδια), τα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβύθια, φάβα), τον αρακά και το hummus. Κάθε μέρα προσπάθησε να έχεις 1-2 ικανοποιητικές μερίδες από αυτά. Δοκίμασε επίσης το tofu και το tempeh.

2) Να καταναλώνεις τα νηστίσιμα με μέτρο

Τα συνώνυμα της νηστείας είναι η εγκράτεια και η αυτοπειθαρχία.

Αν και μια χαρά διατροφικές επιλογές, τα νηστίσιμα (πχ. χαλβάς, ταχίνι, φυστικοβούτυρο, ξηροί καρποί, ελιές, ταραμοσαλάτα, όσπρια/λαδερά με αρκετό λάδι) έχουν αρκετά λιπαρά γι' αυτό χρειάζεται προσοχή στη κατανάλωση τους.

3) Να τρως αργά και συνειδητά

Προσπάθησε κάθε κύριο γεύμα σου να διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά. Τόσο χρόνο χρειάζεται το στομάχι σου για να ενημερώσει τον εγκέφαλο σου ότι χόρτασες.

Μην βιάζεσαι όταν καταναλώνεις το γεύμα σου. Είναι ευκαιρία να ανταλλάξεις δύο κουβέντες με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Μάσα αργά, μύρισε καλά, νιώσε τη γεύση της κάθε τροφής.

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα να έχεις!

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Αν αισθάνεσαι αδυναμία, κόπωση και έχεις χαμηλή τιμή φερριτίνης (αποθήκη σιδήρου του οργανισμού), τότε το πιθανότητερο είναι ότι σου λείπει