Ένα πραγματικό SUPERFOOD που δεν ήξερες ότι έχεις στο ψυγείο σου.

Αναζητώντας τα περίφημα superfood s θα έχει πέσει το μάτι σου σίγουρα σε τροφές με περίεργα ονόματα και..όλως τυχαίως υψηλό κόστος. 

Η ιδέα γύρω από αυτά είναι ότι περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών(κυρίως αντιοξειδωτικών) σε σχέση με τα συμβατικά τρόφιμα.

Είμαι σίγουρος ότι θα εκπλαγείς θετικά αν σου αποκαλύψω ένα από τα καλύτερα superfood s που σου παρέχει πλήθος ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών, έχει χαμηλό κόστος και σε χορταίνει ιδιαίτερα... το αυγό!

Μπορείς να καταλάβεις τον πλούτο θρεπτικών συστατικών του αυγού, αν σκεφτείς ότι υπό κατάλληλες συνθήκες με αυτή την πλήρη σύνθεση γεννιέται ένας μικρός οργανισμός.

Ένα μεγάλο αυγό (50g.) θερμιδικά αποδίδει γύρω στις 77 θερμίδες.

Σε προκαλώ να μετρήσεις πόσα θρεπτικά συστατικά έχει: 

Είναι καλή πηγή πρωτεϊνών (6g.), λιπαρών (5g.) και ιδιαίτερα χοληστερόλης (212mg).
(Για να μη σε μπερδεύω: χοληστερόλη=ο επιστημονικός όρος της χοληστερίνης). 

Έχει αντιοξειδωτικά ευεργετικά για την υγεία μας (σελήνιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), καλές ποσότητες βιταμίνης Β2, βιταμίνης Β12, φωσφόρου, χολίνης, βιταμίνης Β5, βιταμίνης Α, φυλλικού οξέος και μικρά ποσά βιταμίνης Β6, βιταμίνης Ε, βιταμίνης Β1, ασβεστίου και σιδήρου.

Πόσα ήταν; Εγώ πάντως δεν θα μετρήσω. Θα αρκεστώ στο διατροφικό πλούτο του αυγού.

 Ναι... μα το αυγό κάνει χοληστερίνη, σωστά; Να τρώω μόνο το ασπράδι;

Πρόσεξε με.

Αν ανήκεις στην σπάνια κατηγορία ανθρώπων με οικογενή υπερχοληστερολαιμία ή πάσχεις από κάποια καρδιοαγγειακή νόσο, τότε πρέπει να δείξεις προσοχή στην κατανάλωση αυγών και να προτιμάς τα ασπράδια.

Αν δεν ανήκεις σε αυτές τις ομάδες και είσαι ένας υγιής άνθρωπος, τότε η επιστήμη έχει δείξει ότι δεν πρέπει να φοβάσαι την κατανάλωση αυγών.

Φυσικά να τρως ολόκληρο το αυγό για να λαμβάνεις όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του.

Για σένα που είσαι λάτρης της επιστήμης:

Όλος ο τρόμος γύρω από το αυγό προήλθε από τη σχέση της χοληστερόλης με τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Σε πρόσφατες έρευνες (2013 και 2016) που έχουν διεξαχθεί συγκεκριμένα για την κατανάλωση αυγών είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κάποια σημαντική συσχέτιση κατανάλωσης αυγού και αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου.

Γενικότερα, η βιβλιογραφία δείχνει ότι η επίδραση της διαιτητικής χοληστερόλης στα επίπεδα χοληστερόλης αίματος είναι μικρή. Εκτός και αν κάποιος ανήκει στην κατηγορία των ατόμων που έχουν ευαισθησία στη διατροφική χοληστερόλη (hyper-responders).

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση χοληστερόλης όχι μόνο είναι ασφαλής, αλλά μας είναι εξαιρετικά απαραίτητη. Η χοληστερόλη αποτελεί μέρος της μεμβράνης των κυττάρων μας, είναι συστατικό της μυελίνης του νευρικού μας συστήματος, ενώ από αυτήν παράγονται τα οξέα της χολής μας, τα κορτικοστεροειδή (ουσίες σημαντικές για το ανοσοποιητικό μας σύστημα), οι ορμόνες φύλου (οιστρογόνα και τεστοστερόνη) και η αναβολική βιταμίνη D.

🔹 Μπες στη free, online, facebook ομάδα ''Project: Χάσιμο λίπους'' που μοιραζόμαστε χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την απώλεια λίπους.

Ωραία, δηλαδή πόσα αυγά προτείνεις να καταναλώνω;

Μπορώ να σου πω με σχετική σιγουριά ότι και ένα αυγό τη μέρα να τρως δεν θα πάθεις τίποτα.

Το πολύ-πολύ να έχεις μικρότερο κίνδυνο να πάθεις κάποιο εγκεφαλικό (όντως).

Μπορείς να καταναλώνεις και περισσότερα αυγά (2-3) μέσα στη μέρα αρκεί να προσέχεις τις άλλες διατροφικές πηγές κορεσμένων λιπαρών (κόκκινο κρέας, τυριά υψηλά σε λίπος κα), μονοακόρεστων λιπαρών (ελαιόλαδο κυρίως) και τις πηγές omega3 λιπαρών (σολομός, συμπλήρωμα ιχθυελαίου κα) που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα της χοληστερόλης αίματος.

Ενδιαφέρον... καμία καλή συνταγή με αυγά έχεις να προτείνεις; 

Αμέ, εδώ σε έχω.

1) Ομελέτα

Σε αντικολλητικό χωρίς λάδι: Μίγμα από 2-3 αυγά, λίγο γάλα, 1-2 φέτες κίτρινο τυρί χαμ.λιπαρών, 1-2 φέτες γαλοπούλα, μανιτάρια, πιπεριές, ντομάτα.

Αγαπημένο χορταστικότατο γεύμα. Είτε σαν πρωινό, είτε σαν βραδινό.

2) Pancake Βρώμης

Σε αντικολλητικό χωρίς λάδι: Μίγμα από 2-3 αυγά, 3κ.σ. νιφάδες ή πίτουρο βρώμης, λίγο γάλα.  Σερβίρισμα με λίγο γιαούρτι στραγγιστό ή κομματάκια μπανάνας, 1-2 κ.γ. μέλι και λίγο κανέλα. 

Ιδανικό για πρωινό γεύμα σαββατοκύριακου.

*Περιμένω να μου στείλεις τις εντυπώσεις και τις προτάσεις σου για τις συνταγές με βάση το αυγό στο stefanos@yourdietgame.com!*

Συμπερασματικά

  • Το αυγό είναι ίσως το καλύτερο superfood που κυκλοφορεί.

  • Έχει χαμηλό κόστος, λίγες θερμίδες, ευκολία μαγειρέματος και σε χορταίνει ιδιαίτερα!

  • H επιστήμη έχει δείξει ότι δεν πρέπει να φοβάσαι την κατανάλωση αυγών για τη χοληστερόλη σου.

  • H κατανάλωση χοληστερόλης από τη διατροφή σου όχι μόνο είναι ασφαλής, αλλά είναι εξαιρετικά απαραίτητη.

*Διάβασε επίσης:

Πρωτεΐνη: Γιατί σε αδυνατίζει και πότε είναι επικίνδυνη για την υγεία.

Το ιδανικό σνακ που θα σε βολέψει!

Νιώθεις έτοιμος/η να πετύχεις μία σημαντική αλλαγή στο σώμα και στην καθημερινότητα σου με το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής;

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στην παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσω μαζί σου το συντομότερο δυνατόν.

Related Posts

Comments (1)

[…] το άρθρο:Ένα πραγματικό SUPERFOOD που δεν ήξερες ότι έχεις στο ψυγεί… […]

Comments are closed.