Δυσκοιλιότητα και διατροφή

Η δυσκοιλιότητα είναι πιθανό να εμφανιστεί στην αρχή ενός προγράμματος διατροφής,  κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, στην τρίτη ηλικία και σε άλλες καταστάσεις.

Σύμφωνα με δεδομένα από το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (2007) η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται πιο συχνά στο γυναικείο φύλο, ενώ εντυπωσιακό στατιστικό είναι ότι 1 στους 5 έλληνες έχει εμφανίσει δυσκοιλιότητα κάποια στιγμή στη ζωή του.

Το παχύ έντερο του ανθρώπου με μήκος περίπου τα 1,5-2 μέτρα (!).

Πως αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα;

Το τρίπτυχο άσκηση-καλή ενυδάτωση-φυτικές ίνες συνήθως εξασφαλίζει μία καλή εντερική λειτουργία.

Άσκηση τουλάχιστον 30’/μέρα, καλή ενυδάτωση μέχρι τα ούρα μας να έχουν υπόλευκο/υποκίτρινο χρώμα και πρόσληψη τουλάχιστον 25-35γρ. φυτικών ινών μέσα στη μέρα είναι ότι χρειαζόμαστε ιδανικά.

Πως μπορώ να καλύψω τις ανάγκες μου σε φυτικές ίνες;

-Κατανάλωση οσπρίων 1-2φ. εβδομάδα.

-Στο πρωινό γεύμα να καταναλώνονται δημητριακά ολικής άλεσης τύπου All-bran ή βρώμη.

-Για ενδιάμεσο σνακ κατανάλωση ενός φρούτου με τη φλούδα αν γίνεται (2 μικρά ακτινίδια ή 1 πορτοκάλι ή 1 μήλο ή 1 αχλάδι ή 2 δαμάσκηνα).

-Εναλλακτική επιλογή ενδιάμεσου σνακ: μία χούφτα ξηρούς καρπούς.

-Με κάθε κύριο γεύμα να υπάρχει μία σαλάτα με ποικιλία λαχανικών.

-Προτίμηση προϊόντων ολικής άλεσης.

Πηγή: Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής www.eligast.gr

Με ποιους άλλους τρόπους μπορούμε να βοηθήσουμε το έντερο μας;

1) Με συμπληρωματική κατανάλωση προβιοτικών ουσιών (μικροοργανισμοί που βοηθάνε στη καλύτερη γαστρεντερική λειτουργία). Μπορεί να βρει κανείς τα προβιοτικά σε προϊόντα όπως είναι το κεφίρ, γνωστά επιδόρπια γιαουρτιού ή σε συμπλήρωμα διατροφής.

2) Με συμπληρωματική χρήση φυσικού σπασμολυτικού (πχ. αιθέριο έλαιο μέντας). Συνήθως συμβάλλει στη βελτίωση της δυσκοιλιότητας.

3) Με σκευάσματα που αυξάνουν τον όγκο κοπράνων και διεγείρουν την κίνηση του εντέρου:

-Ψύλλιο (φυτικός φλοιός): έχει διαλυτές φυτικές ίνες που του προσδίδουν ήπια υπακτική δράση

-Λακτουλόζη (συμπλήρωμα ινών και πρεβιοτικών)

4) Με ωσμωτικά υπακτικά (μειονέκτημα ότι παράγουν αέρια):

Λακτουλόζη, λακτιτόλη, υδροξείδιο μαγνησίου, γάλα μαγνησίας, πολυαιθανογλυκόλη

5) Με μαλακτικές ουσίες: Παραφινέλαιο (κόπρανα πιο μαλακά)

6) Με διεγερτικούς/ερεθιστικούς παράγοντες: Σέυνα και Βισακοδύλη

Ποια τρόφιμα έχουν φυσική υπακτική δράση;

Το λάχανο, ο χυλός βρώμης, τα φρούτα με ξηρούς σπόρους, το μέλι (φρουκτόζη), τα δαμάσκηνα, τα σύκα, το τάμαριν, η σέυνα, η αλόη, η cascara, η fragula, το σπανάκι, το τσάι, το κακάο, τα φιστίκια και η σοκολάτα.

Πολλές φορές λόγω έντονου στρες και πίεσης ή λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή λόγω ταξιδιού μπορεί να εμφανιστεί περιστασιακή δυσκοιλιότητα σε κάποιο άτομο. Με προσεγμένη διατροφή και ενυδάτωση, τακτική άσκηση και μείωση του στρες συνήθως δίνεται λύση στο πρόβλημα. Αν δεν υπάρχει βελτίωση της κατάστασης, τα προβιοτικά και τα άλλα βοηθήματα του εντέρου μπορούν να βοηθήσουν με αποτελεσματικό τρόπο.