Scroll Top

Αλκαλική διατροφή, όξινες τροφές και pH σώματος – Τι ισχύει και τι Δεν ισχύει

Αλκαλική διατροφή: ακούγεται αρκετά επιστημονικό.

Οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι αντικαθιστώντας όξινες τροφές με αλκαλικές μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία μας.

Πόση επιστήμη κρύβει η θεωρία της;

Ας δούμε παρακάτω.

Τι είναι η αλκαλική διατροφή;

Η κεντρική της ιδέα είναι ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε μπορούν να αλλάξουν το φυσιολογικό pH του σώματος μας, κάνοντας το περισσότερο όξινο ή αλκαλικό.

Τα όξινα τρόφιμα πιστεύεται ότι οδηγούν σε ασθένειες ενώ τα αλκαλικά τρόφιμα ότι είναι προστατευτικά για την υγεία μας. Γι αυτό στη διατροφή αυτή συστήνεται η κατανάλωση αλκαλικών και η αποφυγή των όξινων τροφίμων.

Όξινα τρόφιμα είναι όσα έχουν πρωτεΐνη, φωσφορικά άλατα και θείο.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα δημητριακά και το αλκοόλ.

Αλκαλικά τρόφιμα είναι όσα έχουν ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο.

Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και οι καρποί θεωρούνται αλκαλικές τροφές.

Ουδέτερα τρόφιμα είναι τα αμυλούχα τρόφιμα, τα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε σάκχαρα.

pH ανθρώπινου σώματος

Το pH είναι ένας δείκτης του πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι ένα περιβάλλον. 

Οι τιμές pH έχουν εύρος από 0-14. 

0-7 υπάρχει όξινο περιβάλλον, 7 είναι ουδέτερο και 7-14 υπάρχει αλκαλικό περιβάλλον

Στο ανθρώπινο σώμα έχουμε διαφορετικό pH ανά μέρος σώματος.
Δεν υπάρχει ένα pH σταθερό για όλο το σώμα.

Παραδείγματος χάριν στο στομάχι η τιμή του pH είναι μεταξύ 1,5 και 3,5.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως αν μπορούσαμε με ένα τρόπο να βάλουμε το χέρι μας μέσα στο στομάχι δεν θα περιμέναμε να έβγαινε κάτι που θα έμοιαζε με χέρι λόγω των πολύ όξινων συνθηκών που επικρατούν εκεί. Οι συνθήκες αυτές είναι ότι χρειάζεται ακριβώς ο οργανισμός για να κάνει την πέψη των τροφίμων που καταναλώνουμε.

Στο στομάχι εκκρίνονται υδροχλωρικό οξύ (HCl), πεψινογόνο, γαστρίνη και βλέννη (γαστρικές εκκρίσεις) για να γίνει η πέψη των τροφών που εισέρχονται σε αυτό.

Στο αίμα, το περιβάλλον είναι πάντα ελαφρώς αλκαλικό με τιμές pH από 7,35-7,45.

Αν διαταραχθούν οι φυσιολογικές τιμές pH αίματος, τότε μιλάμε για σοβαρό πρόβλημα (οξέωσης ή αλκάλωσης) που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Αυτό συμβαίνει μόνο σε περιπτώσεις συγκεκριμένων παθήσεων και καταστάσεων (πνευμονικές παθήσεις, νεφρικές παθήσεις, διαβήτης, διαταραχή ηλεκτρολυτών, σοβαρή διάρροια ή έμετοι, λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων και τοξινών).

Τροφές και pH αίματος

Το φαγητό που καταναλώνουμε και συγκεκριμένες τροφές δεν μπορούν να αλλάξουν το pH του αίματος (αν μιλάμε για ένα υγιές άτομο). Αυτό που αλλάζουν είναι το pH των ούρων

Όποια μικρή αλλαγή του pH αίματος συμβάινει μέσω των τροφών, διορθώνεται πολύ άμεσα από τον οργανισμό μας. Αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή ο οργανισμός θέλει να διατηρήσει την ομοιόσταση του, την οξεοβασική του ισορροπία.

Οι νεφροί από τους οποίους παράγονται τα ούρα είναι ένα από τα ρυθμιστικά συστήματα της οξεοβασικής ισορροπίας του οργανισμού μας.

Οι δύο νεφροί, τα ''φίλτρα'' του οργανισμού μας. 
Έτσι για παράδειγμα αν καταναλώσουμε μία μερίδα μοσχάρι, μερικές ώρες αργότερα τα ούρα θα είναι ελαφρώς πιο όξινα γιατί ακριβώς οι νεφροί επαναφέρουν την οξεοβασική ισορροπία του σώματος μας.

Αλκαλική διατροφή και επιδράσεις στην υγεία

Το σίγουρο είναι ότι οι όξινες τροφές δεν προκαλούν απώλειες μυών και οστών, καρκίνο, χειρότερη υγεία του δέρματος, περισσότερη ευαισθησία στις μολύνσεις ή μειωμένα επίπεδα ενέργειας όπως ακούγεται.

Από την άλλη επειδή ακριβώς αλκαλική διατροφή σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, καρπών και αποφυγή κατανάλωσης κρέατος, επεξεργασμένων τροφίμων και αλκοόλ έχουμε μερικές ενδείξεις ότι η αλκαλική διατροφή λειτουργεί βοηθητικά σε κάποιες περιπτώσεις:

  1. Στις χρόνιες παθήσεις λειτουργώντας θετικά στην υπέρταση και στα εγκεφαλικά επεισόδια.
  2. Στην αύξηση του μαγνησίου ενδοκυτταρικά. Το διαθέσιμο μαγνήσιο ενεργοποιεί τη βιταμίνη D, η οποία έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας.
  3. Στην αγωγή με χημοθεραπευτικούς παράγοντες που απαιτούν υψηλότερο pH.
  4. Στην προστασία των δοντιών καθώς το όξινο περιβάλλον προκαλεί αλλοιώσεις στο σμάλτο των δοντιών.

🔹 Μπες στη free, online, facebook ομάδα ''Project: Χάσιμο λίπους'' που μοιραζόμαστε χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την απώλεια λίπους.

Αλκαλική διατροφή και πρόληψη/αντιμετώπιση καρκίνου

Ακούγεται ότι οι όξινες τροφές κάνουν κακό και προκαλούν καρκίνο επειδή έχει βρεθεί ότι τα καρκινικά κύτταρα στο σώμα μας αναπτύσσονται σε όξινες συνθήκες.

Ωστόσο, το όξινο περιβάλλον είναι απλά το αποτέλεσμα του μεταβολισμού των καρκινικών κυττάρων.

Το καρκινικό κύτταρο δημιουργεί τις όξινες συνθήκες για να το βοηθήσει να αναπτυχθεί και όχι το αντίθετο, δηλαδή ένα ήδη υπάρχων όξινο περιβάλλον προκαλεί τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν. 

Αξίζει να σημειωθεί πως τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν και σε αλκαλικές συνθήκες.

Δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι η καταλάνωση όξινων τροφίμων οδηγεί στην αύξηση του κινδύνου για καρκίνο.​

 

Συμπερασματικά

  • Η αλκαλική διατροφή είναι σαφώς υγιεινή. Όχι γιατί δημιουργεί αλκαλικές ή όξινες συνθήκες αλλά γιατί αποτελείται από καλές ομάδες τροφίμων. Ενθαρρύνει την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, καρπών και αποθαρρύνει την κατανάλωση κρέατος, επεξεργασμένων τροφίμων και αλκοόλ.

  • Τα τρόφιμα δεν μπορούν να επηρεάσουν το pH του αίματος μας.

  • Αν κάποιος έχει φυσιολογική νεφρική λειτουργία δεν έχει να φοβάται τίποτα σε σχέση με το pH των τροφίμων που καταναλώνει.

Νιώθεις έτοιμος/η να πετύχεις μία σημαντική αλλαγή στο σώμα και στην καθημερινότητα σου με το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής;

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στην παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσω μαζί σου το συντομότερο δυνατόν.