Πώς να θέσεις τους fitness στόχους σου

Οι στόχοι είναι η πυξίδα των σκέψεων και των πράξεων σου. Χωρίς αυτούς, βαδίζεις στα τυφλά.

Γράφουν οι:
-Στέφανος Παπαναστασίου, διαιτολόγος-διατροφολόγος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, PN1, OTA2, Barça Innovation Hub, IOC Diploma in Sports Nutrition
-Εύη Λαμπροπούλου, διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, BSc Πανεπιστήμιο δυτικής Αττικής

Πόσες φορές έχεις νιώσει πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να τα κόψεις όλα, να ξεκινήσεις το πιο αυστηρό πρόγραμμα διατροφής και να θέσεις υψηλούς στόχους;

Ξεκινάς με ενθουσιασμό και την πεποίθηση πως θα τα καταφέρεις. Είσαι διατεθειμένος–η να κάνεις τα πάντα, αρκεί να δεις αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατό.

Καταλαβαίνω τον ενθουσιασμό σου αλλά θέλω να αναρωτηθείς:

Την τελευταία φορά που ξεκίνησες με το ίδιο σκεπτικό τι αποτέλεσμα είχες; Πέτυχε η προσπάθεια σου ή όχι;

Για να βρίσκεσαι εδώ, το πιθανότερο είναι πως όχι. Αναμενόμενο γιατί συνήθως ο παραπάνω τρόπος σκέψης οδηγεί στην αποτυχία. Όποιος τα δίνει όλα και θέτει ανέφικτους στόχους, στο τέλος παίρνει το τίποτα. Αυτό συμβαίνει τις περισσότερες φορές στο fitness, στη διατροφή και στην σωματική αλλαγή γενικότερα.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως μπορείς να θέσεις σωστά τους στόχους / fitness goals σου βήμα βήμα με τη μέθοδο SMART λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της ζωής και της καθημερινότητας σου.

Μέθοδος στοχοθεσίας SMART

Το αγγλικό ακρωνύμιο SMART σχηματίζεται από τις λέξεις:

  • Specific – Συγκεκριμένος
  • Measurable - Μετρήσιμος
  • Agreed Upon – Αποτέλεσμα Συλλογικής Απόφασης
  • Realistic - Ρεαλιστικός
  • Time-BasedΟριοθετημένος Χρονικά

Ας τα αναλύσουμε:

Συγκεκριμένος

Δεν αρκεί να πεις γενικά <<θέλω να είμαι υγιής και να έχω ένα καλό σώμα>>.

Συγκεκριμενοποίησε το.

Παράδειγμα: <<Θέλω στις εξετάσεις αίματος μου όλοι οι δείκτες να είναι φυσιολογικοί, θέλω να χάσω κιλά, να μειώσω το ποσοστό λίπους μου, να διατηρήσω τη μυϊκή μου μάζα, να γυμνάζομαι συστηματικά, να μπορώ να κάνω έλξεις και να μπορώ να τρέχω χωρίς να λαχανιάζω>>.

Μετρήσιμος

Μόνο αν είναι μετρήσιμος ένας στόχος μπορείς να αξιολογείς την προσπάθεια σου.

Παράδειγμα: <<Η χοληστερόλη μου να είναι <200mg/dl, το βάρος μου να είναι <80 kg, να φτάσω <20% σωματικό λίπος, να γυμνάζομαι 2 φορές / εβδομάδα στο γυμναστήριο και 2 φορές / εβδομάδα στο γήπεδο, να μπορώ να κάνω 5 συνεχόμενες έλξεις, να μπορώ να τρέξω 5 χιλιόμετρα χωρίς να σταματήσω>>.

Αποτέλεσμα Συλλογικής Απόφασης

Αν συζείς με κάποιο άτομο ή έχεις κάποιον προπονητή θα πρέπει να το συζητήσεις μαζί του και να ζητήσεις τη στήριξη του στην προσπάθεια σου. Πολλές φορές οι αποφάσεις μας επηρεάζουν άμεσα τους κοντινούς μας ανθρώπους και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη σε κάθε προσπάθεια.

Παράδειγμα: Αν θε΄λεις να ξεκινήσεις ένα προσεγμένο πρόγραμμα διατροφής καλό θα ήταν να το συζητήσεις με το σύντροφο σου διότι η όλη προσπάθεια θα διαρκέσει καιρό και θα χρειαστείς τη στήριξη του στο πρακτικό επίπεδο (τι φαγητά μαγειρεύονται, τι σνακ μπαίνουν στο σπίτι) αλλά και στο ψυχολογικό (ενθάρρυνση, κατανόηση κα).

Ρεαλιστικός

Στόχευσε σε κάτι εφικτό για εσένα. Αν έχεις στο μυαλό σου κάτι ουτοπικό οδηγείσαι με μαθηματική ακρίβεια στην απογοήτευση και στην παραίτηση της προσπάθειας σου.

Οριοθετημένος Χρονικά

Πότε θα πρέπει να έχει επιτευχθεί ο στόχος;

Παράδειγμα: <<Θέλω να χάσω 10 κιλά σε 3 μήνες από σήμερα. Θέλω να τρέξω 5 χιλιόμετρα συνεχόμενα μέχρι τον Μαραθώνιο της Αθήνας>>.

🔹 Μπες στη free, online, facebook ομάδα ''Project: Χάσιμο λίπους'' που μοιραζόμαστε χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την απώλεια λίπους.

Γιατί είναι σημαντικοί οι στόχοι;

Οι στόχοι λειτουργούν σαν μια πυξίδα. Κατευθύνουν τις σκέψεις και τις πράξεις σου. Σε κινητοποιούν προς τη ζωή που θέλεις να ζήσεις!

Συμπερασματικά

  • Οι εφικτοί στόχοι και οι σταδιακές βελτιώσεις οδηγούν στην επιτυχία μίας προσπάθειας σωματικής αλλαγής

  • Μία χρήσιμη μέθοδος στοχοθεσίας είναι η μέθοδος SMART, τα αρχικά της οποίας σημαίνουν Specific – Συγκεκριμένος, Measurable - Μετρήσιμος, Agreed Upon – Αποτέλεσμα Συλλογικής Απόφασης, Realistic - Ρεαλιστικός, Time-Based – Οριοθετημένος χρονικά

  • Οι στόχοι λειτουργούν σαν μια πυξίδα. Κατευθύνουν τις σκέψεις και τις πράξεις σου.

Νιώθεις έτοιμος/η να πετύχεις μία σημαντική αλλαγή στο σώμα και στην καθημερινότητα σου με το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής;

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στην παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσω μαζί σου το συντομότερο δυνατόν.

Related Posts